Otomasyon
Otomasyon ve kontrol sistemleri, riskleri minimize ederek endüstrilerin, proseslerin ve enerji santrallerinin güvenli ve verimli çalışmasını sağlar.
İzleme ve raporlama, sistemin herhangi bir noktasından tüm kontrol noktalarına erişim imkanının yanı sıra esneklik, hız sağlar. Kontrolmatik, tesisiniz için özel olarak tasarlanmış “Balance of Plant” entegrasyonu, kontrol sistemleri ve türbin kontrol sistemleri ile otomasyonu en üst düzeye çıkarır.
KONTROL SİSTEMLERİ:
SCADA yazılımı, DCS, PLC gibi kontrol sistemlerinin yanı sıra standart bilgisayar donanımı üzerinde çalışabilme kabiliyeti ve tüm kontrol parametrelerini görsel kontrol araçlarına dönüştürme kabiliyeti ile sistemin gelecekteki ihtiyaçlardaki değişiklikleri karşılayacak şekilde genişletilmesini mümkün kılmaktadır. Açık protokole dayalı olan SCADA, donanım ve üreticiden bağımsızdır ve bu nedenle gelecekteki gereksinimleri karşılamak için genişletilebilir. Raporlama ve detaylı analizin kolaylaştırılmasına, hataların en aza indirilmesine, enerji verimliliği ve sistem performansının değerlendirilmesine ve iyileştirilmesine katkıda bulunur.
PLC SİSTEMLERİ:
PLC, üretim süreçlerinde maksimum hız ve verimlilik sunar ve çok sayıda otomasyon ihtiyacı için ideal bir çözümdür; basitten karmaşığa, yüksek performans, düşük maliyet ve esneklik gerektiren. Ölçeklenebilir mimarisi ile PLC, yatırımınızı güvence altına alır. Tek bir kontrol sistemi ile birden fazla fieldbus yönetimi, kullanıcı dostu yapı, kolay konfigürasyon ve geniş haberleşme olanakları PLC’nin müşterilerimize sağladığı diğer önemli avantajlardır.
Kompakt DCS Sistemleri
Kompakt ve ölçeklenebilir DCS sistemleri – güçlü otomasyon fonksiyonları sağlamanın yanı sıra – donanım ve yazılım için düşük maliyet avantajı sunar. Minimum mühendislik ve maksimum otomasyon imkânı sağlayan Compact DCS sistemleri açık ve modern sistem mimarisine sahiptir. Sahada kontrolörler tarafından kurulan dağıtık mimarisi ile kablolama maliyetlerini etkin bir şekilde azaltabilir. Kompakt DCS, uygulama mühendisliği, devreye alma ve hata bulma için tek bir yazılım gerektirir ve bu nedenle alan yolu yönetim kontrol sistemine tamamen entegre edilebilir. Operatörler için önceden tasarlanmış görsel bileşenler, kullanıcılar için birçok avantajdan biridir.
Gelişmiş DCS Sistemleri
- Gelişmiş Dağıtılmış Kontrol Sistemleri, endüstride veya elektrik santralinde herhangi bir noktada bulunan herhangi bir iş istasyonundan çoklu uygulamalara ve çoklu verilere erişmek için kullanılır. Gelişmiş DCS sistemleri, üretkenliği artırmanın yanı sıra riskleri ve maliyetleri azaltır. DCS’ninentegre mühendislik altyapısı, planlamadan yapılandırmaya ve kütüphane yönetiminden devreye almaya kadar karmaşıklıkları en aza indirir ve otomasyon projelerinin ömrünü destekleyerek tasarruf sağlar. IEC 61508 ve IEC61511 ile uyumlu olan DCS, tüm sistem için güvenlik sağlar ve risk oranını en aza indirir. Güçlü raporlama özelliği, süreçle ilgili herhangi bir bilgiyi işleyerek raporlamayı sağlar. DCS’nin gelişmiş planlama özelliği, üretimi artırmak için çok sayıda farklı gereksinimin önceden tanımlanmasına izin verir. Ayrıca,
DCS’nin sunduğu avantajlar
Proses ve elektrik sistemleri gereksinimleri - IEC 61850 gereksinimlerini karşılayabilir
- Kullanıcı dostu kullanıcı arayüzü
- Tesis dışındaki herhangi bir noktadan erişim imkanı
- Hızlı hata analizi yeteneği
- Üstün mühendislik becerileri ve kalitesi
- Düşük bütçeli operasyon ve yönetim
- Basit sistem mimarisi
- Benzersiz teknoloji ve mevcut sistemlerle entegrasyon
SCADA SİSTEMLERİ
SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistemi temelde insan-makine arayüzleri (HMI), ana bilgisayar ve istemci bilgisayar sistemleri, uzak terminal birimleri (RTU), DCS ve PLC’ler, çeşitli iletişim yapıları ve farklı araçlardan oluşur. HMI, operatöre proses verilerini sağlayan ve dolayısıyla operatörün prosesi izlemesine ve kontrol etmesine olanak tanıyan arayüzdür. RTU, süreçteki sensörlerle bağlantı sağlayan, sensör sinyallerini dijital sinyallere dönüştüren ve bu sinyalleri sisteme yukarı gönderen birimdir. PLC, yerel olarak benzer işlevleri yerine getiren yapılandırılabilir ve esnek bir saha cihazıdır.
Tüm gözetim, kontrol ve izlemeye yönelik görsel bir kontrol platformu olarak oluşturulan SCADA, yukarıda bahsedilen alt sistemlerle birlikte bir veya daha fazla ağ üzerinde mevcut olabilir. Bu yapı, SCADA’nınproses verilerine hızlı ve kolay erişimini sağlar ve olası arızalara karşı önlem alınmasına yardımcı olur. Bir dizi sistemi kapsayan tüm kontrol mimarisi, DCS’ler üzerinden SCADA’ya aktarılabilir; türbin ve kazan kontrolü, soğutma sistemleri kontrolü, kömür taşıma hattını izleme, şalt sahası ve MCC panelleri, kondansatörleri kontrol etme ve bir elektrik santralindeki gazları analiz etme işlevlerini kusursuz olarak yerine getiririr.